Szekszárd–Tengelic, 2014. szeptember 17–19.

Címe: Múzeumi gyűjtemények kapcsolatot teremtenek. A múzeumok átszervezés után kialakult helyzete és biztonsága

 

2011-ben történt múzeumi szervezeti átalakulás után eltelt idő már lehetőséget biztosított arra, hogy a múzeumok az átszervezés következtében kialakult helyzetükről, tapasztalataikról beszámolhassanak, bemutathassák annak pozitív és negatív eredményeit is. A konferenciára a szekszárdi Wosinsky Mór Múzeum szervezésében került sor. Ez évben emlékezünk a száz éve kezdődött I. világháborúra is, így megérkezésünk után vezetéssel megtekintettük a múzeum „Levelek a frontról 1914-1918” című időszaki kiállítását. Ezt követően Tengelicre utaztunk, ahol szállodánkban a konferencia előadásaira is sor került.

A kezdő előadásban a múzeumokban található biztonságtechnikai eszközökről, és az újabb, olcsóbb technikai megoldásokról hallhattunk, majd a legkülönbözőbb múzeum típusok képviselői mondták el tapasztalataikat az országosoktól kezdve a megyei hatókörű városi múzeumon át, a városi múzeumok tapasztalatain keresztül, a tájházakig és az intézményi filiáig bezárólag.

A második napi kirándulás keretében előbb a grábóci szerb ortodox templomot látogattuk meg, amelyben az egyik helyi apáca tartott élvezetes vezetést. Ezt követően Bátán, széles összefogással létrehozott Fekete Gólya Múzeumot tekintettük meg vezetéssel, majd a szivattyúházat és gépészetét csodálhattuk meg. Utunkat Pakson folytattuk, az Atomenergetikai Múzeum állandó kiállítását néztük meg a helyi kollégák – legtöbbünk számára sok újdonsággal fűszerezett – kalauzolásában. Kirándulásunkat a simontornyai vár és kiállítása megtekintésével zártuk.

A harmadik nap a Wosinsky Mór Múzeum kiállításait néztük meg, így az „Örökségünk. Tolna megye évszázadai” című interaktív kiállítást és a „Megelevenedett képek. Egy kisváros a századfordulón” című helytörténeti kiállítást, valamint a pincében kialakított és szeptember elején átadott múzeumpedagógiai foglalkoztató terét. Ezt követően városi sétára indultunk, melynek során megtekintettük az egykori zsinagógát, az Augusz házat, a Garay teret és épületeit (Garay János szobra, egykori Szegzárd Szálló, polgári fiúiskola épülete, polgári lakóházak), a Vármegyeházában található állandó kiállításokat, és udvarán a bencés apátság romjait, majd a Babits Mihály Emlékházat. Ezt követően a résztvevők elvegyülhettek a város ekkor tartott szüreti napjainak forgatagában.