Vaja, 2015. június 24–26.

Címe: Szerves fejlődés, tudatos kapcsolatépítés. A 19–20. század folyamatai az Alföld északkeleti peremvidékén

A Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma és a Magyar Nemzeti Múzeum Vay Ádám Muzeális Gyűjteménye által megrendezett konferencia első napján elhangzott előadások a régió 19–20. századi folyamataiba nyújtottak bepillantást, amelyek két nagyobb témát érintettek. Egyrészt a térség vezető családait, így a Kállay, Lónyay-Odeschalci és a Károlyi családot, másrészt a térség városainak, így Nagyváradnak, Nyíregyházának és Szatmárnémetinek a fejlődését, térségben játszott szerepét ismerhettük meg, kiegészítve a vasút fejlődésének a településekre gyakorolt hatásainak bemutatásával. Az előadások előtt és a szünetekben a résztvevők egyénileg megtekinthették a vajai Vay-kastélyban lévő kiállítást.

A második nap szakmai kirándulás keretében a történeti Szatmár vármegye határon túli területére látogattunk. Szatmárnémetiben a Vécsey-ház és a város főtere után a Szatmár Megyei Múzeum kiállításait néztük meg vezetéssel, majd a majtényi síkon tárogatózene kíséretében, koszorúzással tisztelegtünk a Rákóczi-szabadságharc emlékére felállított emlékmű előtt. Délután Nagykárolyban a Károlyi-kastélyt és a benne található kiállításokat, majd Kaplonyban a Károlyi kriptát, Nyírbátorban pedig a református templomot és a Báthori Múzeum kiállításait tekintettük meg.

A harmadik nap tovább folytatódtak az előadások, kapcsolódva az előző napi kiránduláshoz. Előbb a nyírbátori stallum történetét, majd a Rákóczi emlékhelyet és a kultusz életben tartásáért folytatott munkát, végül a Vay Ádám Muzeális Gyűjtemény múltját és jelenét ismerhettük meg. A három napos szakmai továbbképzés és konferencia a vajai református templom megtekintésével ért véget.