Szolnok, 2006. június 14–16.

Címe: Az 1956. évi forradalom és szabadságharc tárgyi és dokumentumanyagának kutatása, feldolgozása és bemutatása

 

Ebben az évben a Damjanich János Múzeum által szervezett konferencián vettünk részt, amelyet az 1956. évi forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából tartottunk meg. A helyszínválasztás apropóját az is adta, hogy 1956 novemberében itt alakult meg a Kádár-kormány és a múzeum újonnan átadott raktára korábban szovjet laktanyaként működött, amely 1956-ban a „Vihar” nevű hadművelet központja, főhadiszállása volt.

A konferencia első napján két főelőadás hangzott el egyrészt a Történelmi Tényfeltáró Bizottság tevékenységéről, másrészt 1956 és a történetírás rendszerváltást követő viszonyairól. A korreferátumok során 1956 tárgyi emlékeinek korai gyűjtéséről, a forradalom képi forrásairól és szépirodalmi emlékeiről, a hatalom és a bányászok viszonyáról, valamint egy tervezett konferenciáról – amelyen 1956 néphagyományban betöltött szerepét elemeznék – hallhattunk.

A második nap folytatódtak a korreferátumok, amelyek során a Kádár-kormány három napos szolnoki tartózkodása mellett a mosonmagyaróvári ’56-os emlékmúzeum létrehozásának valamint a Jósa András Múzeum kiállításának terveiről, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának 1956-os fotóiról, Nagy Imre miniszterelnök Nemzeti Múzeumban lévő relikviáiról, a Pedrazzini-ing sorsáról és múzeumba kerülésének körülményeiről, a Nemzeti Múzeum Éremtárában lévő 1956-os érmekről, a szegedi Móra Ferenc Múzeum ’56-os műtárgyairól.

Az előadások után a résztvevők szakavatott vezetéssel megtekintették a szolnoki múzeum újonnan kialakított korszerű műtárgyraktár-bázisát és restaurátor központját. Másnap pedig a Szolnoki Galéria, majd a Damjanich János Múzeum gazdag gyűjteményeiben kalauzoltak bennünket.