Fertőd–Nagycenk, 2016. szeptember 14–16.

Címe: Magyarország modernizálása

Fertődön az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpontban, valamint Nagycenken a Széchenyi István Emlékmúzeumban megrendezésre kerülő konferenciánk és szakmai továbbképzésünk első napján előadások hangzottak el a Magyarország modernizálása témakörben (Csorba László: Széchenyi problémák – biográfia és muzeológia, Aczél Eszter: A nagycenki Széchenyi-kastély megújulásai, Huiber Edit: Széchenyi és a lakáskultúra, Huszár Zoltán: A Dunagőzhajózási Társaság (DGT) mint integráló tényező Közép-Európában. Széchenyi István szerepe a DGT reformkori történetében, Horváth István: „Víz helyett bő áldást magyar honunkra árasztani” – Széchenyi és a hazai vízügyek, Zombori István: Széchenyi és Szeged: Tisza-szabályozás, gőzhajózás, vasút, Béres Katalin: „Gróf Széchenyi István a Versenezés előmozdítására”, Szoleczky Emese: Széchenyi és az úszás nemes művészete).

Másnap egész napos kiránduláson vettek részt a konferencia résztvevői. Nagycenken Csorba János polgármester köszöntötte a konferenciát, majd két csoportban Aczél Eszter vezetésével a Széchényi István Emlékmúzeumot, Huiber Edit vezetésével pedig a Széchényi Mauzóleumot, a temetőt és a plébániatemplomot néztük meg. Ezt követően Merczi Miklós mutatta be a nagycenki Vasúttörténeti Parkot, ahonnan az Alkotóházhoz mentünk, ahol az ebéd mellett dr. Tóth Melinda mutatta be az ott folyó tevékenységet. Ebéd után Fertőbozra látogattunk, ahol a Széchényi Ferenc által József nádor látogatása tiszteletére építtetett Gloriette-t, ahonnan az egykori Fürdőház körvonalát is láthattuk, valamint a Széchényi Pincét (Vincellér Borház), amely a Széchenyi Ferenc által 1811–1812-ben építtetett pincesor egy részét őrizte meg mutatta be a jelenlegi tulajdonos. Ezt követően Sopronbánfalvára utaztunk, ahol az egykori Pálos-Karmelita Kolostort tekintettük meg két csoportban, Tóth Renáta és Schuller Balázs vezetésével.

2016. szeptember 16-án Fertődön a kastélyban két csoportban megtekintésre kerültek a kastély és kiállításai, a zenepavilon, a marionettszínház, a kastélypark.